Головна Мій профіль Реєстрація Вихід Вхід
Вітаю Вас Гість | RSS
Субота
20.04.2024
03:00
Все про все
Меню сайту
Наше опитування
Яким файлообмінником вам краще користуватися?
Всього відповідей: 97
Головна » 2009 » Січень » 27 » Класифікація типів графічних файлів.
Класифікація типів графічних файлів.
13:20

PSD (Photoshop document)
Власний формат Photoshop. Основна гідність - дозволяє зберігати абсолютно все, що можна створити в даній програмі: шари, додаткові канали, коментарі, шляхи і так далі. Зрозуміло, це дуже корисна властивість - часто робота над одним зображенням ведеться протягом декількох днів, і якби не було таких можливостей у форматі PSD, виникли б цілий ряд проблем.
        УВАГА
  З кожною новою версією Photoshop змінюється і формат PSD. Тому якщо ви хочете зробити своє зображення в цьому форматі доступним ранішим версіям, то виконаєте наступне: Edit (Preferences->saving files->maximize backwards compatibility in Photoshop format (Правка->"предпочтенія"->максимальная сумісність Photoshop формату).
   В даний час даний формат файлів підтримують практично все більш або менш пристойні програми редагування растрової графіки, тому збереження зображень в цьому форматі робить їх доступними і іншим програмам.
  У PSD використовується стандарт стиснення RLE, що робить його розміри меншими без втрати якості.
        ПРИМІТКА
RLE (Run Length Encoding) - один з методів компресії графічних файлів. Заснований на пошуку збігів в рядках зображень. Тобто, якщо у вас підряд йде 40 чорних пікселів, то записані вони будуть не як чорний, чорний, чорний..., а 40 чорних. Цей метод ефективний далеко не завжди, а тільки у разі достатньої повторюваності, тобто одноколірній областей зображення. Проте, при використанні RLE не погіршується, на відміну від JPEG, якість самого зображення.
   Таким чином, PSD ідеальний формат для проміжного і подальшого якісного зберігання зображень.
 
BMP (Windows Device Independent Bitmap)
Власний формат операційної системи Windows. Розроблявся свого часу спеціально для неї програмістами компанії Microsoft. Підтримує індексованих (256 кольрів) і RGB колір. Даний формат розуміють абсолютно всі графічні і не тільки редактори, що працюють під Windows. На цьому нечисленні достоїнства BMP закінчуються, і починаються численні недоліки:
1. BMP абсолютно не підходить для Інтернет.
2. BMP це украй невдалий вибір для подальшого роздруку.
3. BMP апаратний залежний формат.
4. Він некоректно використовує RLE стиснення.
5. Цей формат займає невиправдано багато місця.
Таким чином, можна зробити цілком певний висновок - використання BMP буде помилкою практично у будь-якому випадку за винятком подальшого використання в програмах, які ніяких інших форматів не розуміють.
 
GIF (Compuserve Graphics Interchange Format)
    Один з найвідоміших форматів файлів, на сьогоднішній день в основному використовується для потреб Інтернет.
    Цей формат, як можна зрозуміти з назви, був розроблений компанією Compuserve для швидкіснішої передачі зображень по своїх однойменних мережах в 1987 році.
    Первинно це був формат, що підтримує 256 індексованих кольорів і більше нічого. Але незабаром один програміст виявив невикористану можливість GIF - записувати в один файл декілька картинок і програвати їх з певним перериванням.
     Це, а ще підтримка прозорості, стало основою оновлення формату, який відбувся в 1989 році, і звідси назва що використовується зараз GIF - Gif89a.
    Як ви вже змогли прочитати вище, GIF підтримує прозорість, причому прозорими можна призначити декілька кольорів. Реалізується це вельми нескладно - за рахунок додаткового альфа-канала, що зберігається у файлі.
    У Gif використовується LZW компресія, що у поєднанні з індексованими кольорам робить цей формат майже ідеальним для зберігання і передачі малокольорових, з відсутністю складного переходу кольорів, зображень, наприклад, логотипів.
                 ПРИМІТКА
   LZW компресія - ще один вид стиснення зображень, ідейно близький до RLE. Йде пошук так званих фраз (комбінацій різних квітів, що повторюються), і вони записуються у вигляді ключів. Надалі у всьому зображенні використовуються вже створені ключі. Як можна зрозуміти, цей метод набагато досконало RLE для областей з переходами квітів, проте кодування в нього вимагає більше системних ресурсів.
   Також ще одна гідність GIF - можливість використання Interlaced розверстування.
           ПРИМІТКА
  Interlaced - швидкий запис і читання зображення. В результаті спочатку файл підвантажується через рядок, тобто в меншому дозволі, а потім довантажується і решта рядків. Основне застосування - Інтернет, оскільки з'являється можливість оцінити вміст зображення ще до його повного завантаження, а отже, і заощадити час.
   Всі ці умови, а саме анімація, прозорість, черезстрочная розверстування зробили GIF одним з форматів, що використовуються в усесвітній мережі. Але, повторимося, основний його недолік - відображення тільки 256 кольорів.
 
EPS (Encapsulated Postscript)
    Один з кращих форматів для зберігання інформації для подальшого роздруку. Використовує полегшений варіант Postscript, а саме збереження тільки одній строрінки.
         ПРИМІТКА
Postscript - одне з найважливіших понять в сучасній комп'ютерній графіці. Це мова опису сторінок для Postscript принтерів, до яких відносяться більшість сучасних професійних пристроїв. Його розробила компанія Adobe, реалізовуючи найважливіший принцип WYSIWYG (What You See is What You Get), тобто "що бачу, то і маю". Postscript файли містять в собі графічні зображення, шрифти, інформацію про канали і інше. Даний формат може зберігати в собі інформацію абсолютно будь-яких колірних моделях, включаючи Duotone. Зазвичай цей формат використовують в тому випадку, якщо інформація надалі буде роздрукована на Postscript-овськом принтері.
 
JPEG (Joint Photographic Experts Group)
   Не дивлячись на те, що ми розглядаємо Jpeg як графічний формат, насправді це перш за все принцип стиснення, один з самих поширений в даний час.
    Jpeg реалізується таким чином. Якщо декілька спрощувати, то спочатку зображення розбивається на блоки 8*8 пікселів. Потім записуються два типи інформації - усереднена інформація про блок і інформація про його деталі. А далі, залежно від вибраного ступеня стиснення, викидається та або інша кількість додаткової інформації. Зрозуміло, що чим менше буде файл по розмірах, тим гірше буде його якість.
      УВАГА
   JPEG далеко не кращий формат для зберігання ваших ілюстрацій з метою подальшого редагування. При кожному відкритті і подальшому закритті файлу він переписується наново, а отже, якість ще більше падає. Через деякий час зображення може стати абсолютно непридатним. Метод JPEG набагато ефективніший, ніж LZW або RLE. Можна добитися стиснення і в 100 разів, проте це відбувається із значним погіршенням якості, а LZW і RLE не міняють зображення, а стискають на основі повторень що вже є.
  JPEG краще всього використовувати для фотографій, картинок і іншого, де можна допустити нечіткість країв і наявність невеликого "болота". Проте для зберігання, наприклад, графіків краще віддати перевагу іншим форматам, ніби PSD або Tiff. Великим недоліком JPEG є відсутність можливості зберігати індексовані кольори. Можна зберігати в CMYK, але в багатьох програмах з'являються проблеми при читанні таких файлів.
   В даний час JPEG - основний формат передачі зображень в Усесвітній павутині. Причина цьому ясна - жоден інший формат не може дати такої якості, а отже, і швидкості завантаження файлів.
   У Photoshop при збереженні в цьому форматі ви можете вибрати один з трьох варіантів JPEG:
   1. Standard. Звичайний вищеописаний JPEG.
   2. Baseline. Покращуваний формат. Файли займають менше місця при тій же якості, але є програми, які некоректно відображають такі Jpeg. В основному застосовується для Інтернет.
  3. Progressive. Окрім достоїнств Baseline, додана ще Interlaced "(черезстрочная) розверстування". Незамінна властивість для використання файлів в Internet.
 
PDF (Portable Document Format)
   PDF це формат, розроблений для швидкої передачі по мережах інформації різного типу, в основному верстаних документів. На сьогоднішній день в PDF можуть входити графіка, текст, гіперпосилання, звук, відео і інше.
   Всі дані в PDF можуть піддаватися компресії, причому, що найцікавіше, дані різного типу стискаються різними методами, найбільш ефективними по відношенню до ним.
    Photoshop 6.0 уміє зберігати як односторінкові, так і багатосторінкові документи PDF. Враховуючи те, що цей формат на сьогоднішній день все ширше і ширше застосовується в Інтернет, йому варто приділити підвищену увагу.
 
PCX
  Один з тих форматів, які непогані самі по собі, але витісняються іншими. PCX це формат, що існує тільки на РС (Personal Computer) сумісних комп'ютерах. Він може підтримувати колірні моделі Bitmap, Grayscale, Indexed color, RGB. Як видно з цього списку, PCX не підтримує CMYK, що на сьогоднішній день не дуже добре.
 Також цей формат не уміє в собі зберігати додаткові канали.
  PCX може використовувати RLE компресію, що робить його декілька привабливішим для користувачів.
  Висновок такий - краще цей формат не використовувати. Його чудово замінить куди поширеніший і надійний Tiff.
 
Pict file (Macintosh Quickdraw Picture Format)
   Формат, що використовується в основному під управлінням Macos комп'ютерів Macintosh. Підтримується всіма програмами на цих комп'ютерах і навіть служить стандартом буфера обміну. При збереженні в цьому форматі ви можете використовувати колірні режими Bitmap, Grayscale, Indexed colors, RGB, CMYK. При збереженні в RGB можна зберегти ще один альфа-канал, а в решті режимів - декілька.
  Крім того, Pict здатний зберігати векторну інформацію і навіть текст і (!) звук, правда, коректно тільки на Macintosh.
  Цей формат має достатньо непогані можливості для стиснення за умови наявності великих областей одного кольору (RLE).
 
Pixar
Формат, службовець спеціально для обміну з графічними станціями Pixar (робочі станції професійного hi-end рівня). На машинах Pixar в основному вирішуються завдання тривимірної графіки і обробки відео. Дуже сумнівно, що у нас це може опинитися кому-небудь корисним.
 
PNG (Portable Network Graphics)
Третій кит (перші два - це JPEG і GIF), на якому тримається графіка в Інтернет. Найперспективніший формат для розвитку усесвітньої мережі.
   PNG це молодий формат, спеціально розроблений як заміна для не відповідаючого потребам часу Gif.
   PNG, на відміну від Gif, використовує будь-яку кількість кольорів, навіть 48-бітовий колір. Стиснення відбувається за принципом, схожим з LZW, але трішки досконалішому, що дає непогані результати.
PNG також підтримує прозорість. І навіть не просто прозорість, а різною мірою, тобто можуть зберігатися напівпрозорі (1-99%) пікселі. Це, звичайно, розширює можливості web-дизайна і робить цей формат вельми привабливим.
   Вбудована гамма дозволяє правильно відображати кольори на всіх комп'ютерах, незалежно від платформи.
   Таким чином, PNG формат заслуговує уваги перш за все людей, чиї роботи направлені на подальше використання в Усесвітній мережі. До речі, мені здається, що web-мастера незаслужено мало використовують PNG. Не так вже часто його зустрінеш, не дивлячись на широкі можливості. Можливо, причина такої ситуації - традиціоналізм старих майстрів і навчання на їх досвіді і книгах нових. Навіть у кращих виданнях по дизайну в мережі PNG чомусь незаслужено мало описують.
RAW
Найгнучкіший формат для обміну зображеннями між комп'ютерами різних платформ. Можна зберігати зображення в будь-якій колірній моделі, включаючи Lab і мультіканальний, альфа-канали.
Робота з цим форматом достатньо складна, і тому якщо немає гострої необхідності, його краще не використовувати взагалі.
 
Tiff (Tagged Image File Format)
Найпоширеніший на сьогоднішній день у видавничій справі графічний растровий формат. Основні його достоїнства:
1. Tiff апаратно-незалежний. Багато хто спеціально використовує його для перенесення зображень з РС на Macintosh і навпаки.
2. Tiff дуже надійний формат. Практично всі програми розуміють його без проблем.
3. Цей формат підтримує всі колірні моделі, включаючи CMYK і PANTONE.
4. Tiff може нести в собі додаткову інформацію, наприклад, про контури або альфа-каналах.
5. Tiff може використовувати LZW компресію, що робить його прийнятним для зберігання файлів. Як ви знаєте, LZW стиснення не змінює якості зображення.
Таким чином, Tiff кращий вибір для тих, чиї роботи призначаються в майбутньому для роздруку.

Происшествия: новости сегодня только у нас.
Переглядів: 9262 | Додав: Slav4uk | Рейтинг: 5.2/10 |
Всього коментарів: 1
1 Sergsox  
0
<a href=http://zmkshop.ru/>антенно мачтового сооружения</a>

Ім`я *:
Email *:
Код *:
Форма входу
Календар новин
«  Січень 2009  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
Пошук
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

 Copyright MyCorp © 2024
Зробити безкоштовний сайт з uCoz