Головна Мій профіль Реєстрація Вихід Вхід
Вітаю Вас Гість | RSS
Четвер
28.03.2024
16:43
Все про все
Меню сайту
Наше опитування
Літературу з яких програм ви б хотіли побачити більш за все?
Всього відповідей: 123
Головна » 2009 » Січень » 26 » Photoshop CS 4 - що нового??
Photoshop CS 4 - що нового??
10:01

Photoshop CS 4 - ще краще, ще зручніше

КОЛЕКЦІЯ УКРАЇНСЬКИХ РЕФЕРАТІВ, ТА КУРСОВИХ РОБІТ.

Сьогодні Adobe Photoshop це не тільки програма для роботи з растровою графікою, але ще і інструмент для обробки відео, засіб для роботи з елементами тривимірної графіки і ін. Недавно компанія Adobe відновила всю лінію Creative Suite і зокрема Photoshop. Нова версія містить немало цікавих нововведень і удосконалень.Зміни в інтерфейсі

З цієї миті дивуватися і відкривати нове доведеться ще не раз. Так, перше, що впадає в очі - злегка змінений інтерфейс. Забігаючи вперед, хочеться відзначити, що всі зміни, які торкнулися зовнішнього вигляду програми, - одне іншого краще. Проте - про все по порядку.

Такий звичний елемент інтерфейсу, як панель заголовка, в Photoshop Cs4 був скасований. Вікно програми через це виглядає трохи незвично, та зате замість синьої нефункціональної смужки в Cs4 тепер є нова панель швидкого доступу, на яку винесені деякі інструменти для управління положенням полотна, меню для вибору робочої області і режиму відображення вікон, кнопка для відкриття програми Adobe Bridge і так далі Сюди ж "переїхала" кнопка для зміни режимів проглядання документа, яка раніше розташовувалася в нижній частині палітри інструментів. Таким чином, користувачі Cs4 отримали новий набір інструментів без зменшення робочої області.

Перш ніж починати знайомство з Photoshop Cs4, обов'язково слід відновити драйвери для відеокарти. Про необхідність встановити новітні драйвера повідомить і застережливе повідомлення від розробників Cs4, яке з'явиться на екрані після першого запуску програми.

Проігнорувавши це повідомлення згодом можна зіткнутися з такими неприємними речами, як некоректне відображення робочої області, неповне промальовування значків інструментів, дивними артефактами на оброблюваному зображенні і так далі Також рекомендується активувати режим відображення з використанням технології OPENGL (Edit > Preferences > Performance> Enable OPENGL Drawing). Якщо цього не зробити, то деякі інструменти Photoshop Cs4 будуть недоступні.

Конфігурація палітр і інших елементів інтерфейсу програми, їх склад і розташування залежать від того, який робочий простір вибраний. У Photoshop Cs4 закладена ціла група нових варіантів інтерфейсу програми: Essentials, Advanced 3d, Color and Tone, Video, Web, Basic і ін.

За допомогою меню вибору робочого простору, можливо зберігати і власні варіанти інтерфейсу. Визначивши, які панелі інструментів повинні знаходитися під рукою, можна зберегти настроєний робочий простір, і поточний інтерфейс буде доданий в перелік можливих оформлень.

Ще одне нововведення в Photoshop Cs4, яке повинне сприяти швидшій роботі з програмою, стосується команд головного меню. Випадні пункти головного меню тепер відображають не весь перелік команд, а лише деякі з них, які частіше використовуються в роботі. Щоб побачити всі команди, необхідно вибрати останню строчку Show All Menu Items (Показати всі пункти меню).

Відкриття документів у вигляді вкладок

Найбільш відчутна зручність, яку можна оцінити при роботі з Photoshop Cs4, - це наявність вкладок для відкритих документів. Вони розташовуються над робочою областю, і з їх допомогою можна перемикатися між вікнами проектів, подібно до того, як це реалізовано в багатьох інтернет браузерах або в додатку Dreamweaver. Якщо захопити курсором вкладку і потягнути її убік, документ перемкнеться в режим відображення в окремому вікні. Якщо перетягнути заголовок нового вікна назад на панель вкладок, документ автоматично займе своє місце між рештою вкладок.

Вкладки можуть групуватися в окремі вікна. При необхідності, оформлення групи відкритих файлів можна змінити на класичне. Зручностей від використання вкладок маса - наприклад, клацнувши по панелі вкладок правою кнопкою миші, можна вибрати команду Close All і швидко закрити всі документи. У тому ж меню можна вибрати команду створення (New Document) або відкриття нового документа (Open Document).

Якщо відкрита велика кількість документів, на екрані відображаються лише перші вкладки, доступ до решти документів здійснюється через меню, що викликається при клацанні по стрілках в кутку панелі вкладок.

Інструменти для управління зображеннями

Нарешті в програмі з'явилося поліпшення, якого всі чекали вже дуже давно, - можливість повертати полотно на будь-який кут. Здавалося б, дрібниця, але наскільки зручніше почало працювати при розробці різних макетів.

Там, де написи і малюнки розташовуються під кутом, тепер не потрібно нахиляти голову перед монітором, досить вибрати інструмент повороту полотна на палітрі інструментів або скористатися кнопкою Rotate View Tool, розташованою на новій панелі швидкого доступу під головним меню. При установці прапорця Rotate All Windows можна одночасно обертати полотна всіх відкритих документів.

Не менш корисний інструмент для управління положенням полотна на екрані - Hand Tool. C його допомогою можна переміщати документ вправо-вліво і вгору-вниз. Тепер він доступний і в Standard Screen Mode, який використовується в Photoshop за умовчанням. Викликати цей інструмент тепер можна за допомогою кнопки на новій панелі швидкого доступу, яка розташована на місці заголовка вікна.

Деякі зміни були внесені до Zoom - інструмент для масштабування зображень. По-перше, при збільшенні зображення Photoshop Cs4 використовує апаратні можливості графічного адаптера, тому картинка міняється плавно навіть на документах з великим дозволом. По-друге, в процесі збільшення зображення залишається чітким, аж до моменту, коли на екрані відображаються окремі точки зображення.

При використанні інструменту Zoom тепер можна швидко перемкнутися в наступні режими: Actual Pixels - показати збільшене зображення на 100 відсотків, Fit Screen - максимально збільшити, вписавши зображення в допустимі розміри робочої області, Fill Screen - максимально збільшити картинку до заповнення всієї робочої області, Print Size - показати розміри зображення при друці.

Палітра Adjustments

У Photoshop Cs4 з'явилася нова палітра Adjustments. Ця палітра не містить яких-небудь нових інструментів для обробки зображень, але, проте, дуже корисна в роботі. Вона дозволяє швидко застосувати шар (Curves, Levels, Hue/saturation і т. д.), що коректує, до оброблюваного зображення і набудувати його.

Раніше, для того, щоб це зробити, необхідно було виконати команду Layer > New Adjustments Layer або скористатися кнопкою Create New Fill or Adjustment Layer в нижній частині палітри Layers. Також для редагування настройок шарів, що коректують, необхідно було викликати додаткове вікно з настройками. Тепер ці настройки постійно під рукою - досить виділити шар, що коректує, на палітрі Layers, і його настройки відобразяться на палітрі Adjustments.

Тепер, завдяки палітрі Adjustments, додавання шарів, що коректують, і їх настройка відбувається значно швидше. В більшості випадків використання палітри Adjustments дозволяє помітно скоротити кількість дій, проведених за допомогою миші, а значить, економиться час, витрачений на роботу над проектом.

Для більшої зручності, палітра Adjustments містить список з різними попередніми заготовками для коректують шарів, що призначаються.

Наприклад необхідно обробити декілька зображень з недостатньою експозицією і декілька зображень з однаковим браком насиченості кольору. Якби зображень було багато, мало б сенс вирішити таку задачу за допомогою Actions (записаній послідовності дій). Проте в даному випадку створювати макроси для кожної з цих груп файлів недоцільно, оскільки це займе час, і, до того ж, невідомо, коли такі макроси знадобляться ще раз.

З попередніми настройками Photoshop Cs4 обробка зображень значно прискорюється - одним клацанням миші призначається шар з вже правильно настроєними параметрами, що коректує, виправляє той або інший недолік зображення. Таким чином, можна, наприклад, швидко збільшити контраст або насиченість зображення, виконати знебварвлення або інвертувати певні кольори і так далі. Для кожного шару, що коректує, доступний свій набір попередніх заготовок. Зручно, що їх можна вибрати як після додавання шару, що коректує, в проект, так і до того.

Список шарів, що коректують, також зазнав зміни. У новій версії доданий шар Vibrance, що коректує, який дозволяє управляти колірною насиченістю із збереженням деяких відтінків, наприклад, кольору шкіри.

Палітра Masks

Наступна "родзинка" нової версії Photoshop - палітра Masks. Ця палітра розширює можливості програми при роботі з масками шарів. Використання масок - це одна з найчастіше вживаних операцій в Photoshop. Зазвичай маска шару створюється для відділення певної ділянки зображення на новий шар. Вона може бути зроблена з використанням різних інструментів виділення, в режимі швидкої маски і так далі

На палітрі Masks зібрані всі необхідні засоби для створення масок. Так, наприклад, інструмент Refine Edge вже інтегрований в цю палітру, тільки має іншу назву - Refine Mask. За допомогою засобів, зібраних на палітрі Masks, можна швидко розмити контури маски і змінити її щільність (прозорість). На цій же палітрі присутній інструмент виділення кольору (Color Range), який раніше можна було викликати тільки з меню Select.

У настройках інструменту Color Range теж можна відмітити деякі зміни. Окрім звичного повзунка Fuzziness, з'явилася додаткова опція Localized Color Clusters, призначена для визначення областей одного кольору. Розкид виділення при включеній опції Localized Color Clusters управляється додатковим параметром Range. Використання нових параметрів дозволяє точніше виділити колір на зображенні.

Поліпшення знайомих інструментів

У Photoshop Cs4 покращувано створення панорамних зображень. При використанні інструменту Photomerge, в новій версії програми доступне набагато більше число варіантів поєднання зображень, чим в Photoshop Cs3. Наприклад, нова опція Collage дає можливість сумістити зображення, масштабуючи і повертаючи фрагменти, що сполучаються. Також додана можливість створення кругових панорам на 360 градусів, а окрім цього, використовується нова технологія компенсації спотворень лінз, що підвищує якість отриманих панорам.

Деяким поліпшенням піддалися інструменти ретушування Burn і Dodge, призначені для затемнення і освітлення фотографій, відповідно. Тепер при їх використанні на панелі інструментів можна встановити прапорець Protect Tones. Завдяки цьому, при ретушуванні фотографії в тій області, де застосовується один з цих інструментів, зберігатиметься початковий відтінок. Таким чином, результати обробки фотографії будуть кращі.

Ще одне нововведення Cs4 - можливість швидко змінювати розмір кисті, не викликаючи контекстне меню з її настройками. Досить вибрати будь-який інструмент, який використовує кисть (Brush, Clonestamp, Healing Brush і ін.) і, утримуючи натиснутою клавішу ALT, пересунути мишу, натискаючи праву кнопку.

Content-aware Scale

Крім удосконалень в інтерфейсі програми і поліпшення роботи вже існуючих інструментів, в Photoshop Cs4 були додані також абсолютно нові інструменти. Один з них - Content-aware Scale. Цей інструмент призначений для масштабування зображень з мінімальними спотвореннями деталей на знімку. Відмітною особливістю цього інструменту є те, що пропорції об'єктів при розтяганні або стисненні шаруючи зображення практично не змінюються.

Застосувань такому інструменту можна знайти масу. Наприклад, якщо необхідно знімок із співвідношенням сторін 4:3 вставити в рамку, де зображення має інші пропорції, наприклад, 4:5. В цьому випадку можна обрізати зображення, підганяючи його під формат рамки, проте при цьому частина знімка залишиться за кадром. Інструмент вільної трансформації (Free Transform) не дозволить акуратно змінити пропорції знімка - після того, як з його допомогою будуть змінені пропорції зображення, деталі в кадрі стануть неприродно вузькими або широкими. Content-aware Scale дозволяє вирішити цю проблему.

Також за допомогою інструменту Content-aware Scale зручно "витягати" зображення, підганяючи їх під формат банера, або робити із звичайних знімків панорамні.

Алгоритм масштабування, який використовує Content-aware Scale, досить складний, тому далеко не у всіх випадках Photoshop Cs4 коректно визначає, які ділянки зображення можна масштабувати, а які - ні. В цьому випадку можна набудувати Content-aware Scale уручну. По-перше, можна управляти величиною ефекту масштабування (параметр Amount), а по-друге, якщо в кадрі буде присутня людина, зміну пропорцій зображення можна проводити при включеній опції Protect Skin Tones. Цю настройку можна включити за допомогою кнопки на панелі інструментів, на якій схематично намальована фігура людини. При включенні цієї опції програма виявить фрагмент, на якому є людина, по наявності відтінку шкіри, і буде акуратніше масштабувати цю ділянку.

Висновок

Нова версія Photoshop Cs4 багата новими можливостями. Новинки Photoshop Cs4 - це не даремні доважки, яким не можна знайти застосування, а дійсно корисні в роботі інструменти.

Працювати в новій версії Photoshop почало набагато зручніше, багато в чому завдяки покращуваному інтерфейсу, логічнішій роботі з декількома відкритими документами і ін. Не маловажно і те, що в програмі були допрацьовані багато з вже існуючих інструментів, а також додані нові. Завдяки використанню апаратних можливостей відеокарти, промальовування зображень в новій версії програми стало набагато краще.

Тих користувачів, які зроблять вибір на користь розширеної версії Photoshop Cs4 Extended, - чекає ще більше сюрпризів і новинок.

Занимательные новости украины прочтите на нашем сайте.


Переглядів: 3557 | Додав: Slav4uk | Рейтинг: 4.0/2 |
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Форма входу
Календар новин
«  Січень 2009  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
Пошук
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

 Copyright MyCorp © 2024
Зробити безкоштовний сайт з uCoz